BOOA – Science in Motion

Denna artikel handlar för omväxlings skull om vad jag själv pysslar med när jag inte skriver artiklar om studions övriga medlemmar. Jag har aldrig intervjuat mig själv tidigare och jag vet ärligt talat inte hur man gör en sådan sak. Så jag tar ut svängarna lite – jag bjuder in till en historia om varför en YouTube-kanal för forskning blev mitt arbete. Hur BOOA, som kanalen heter, kom till.

För snart fyra år sedan föddes alltså idén till en populärvetenskaplig YouTube-kanal för forskning. Ironiskt nog studerade jag idéhistoria vid Lunds universitet vid det tillfället, så jag antar att jag kan tacka Aristoteles, Hegel, Simone de Beauvoir och de andra stora tänkarna för inspirationen. Tanken med kanalen var att göra universitetens mest omtyckta föreläsare mer tillgängliga genom intressanta, snygga och personliga filmer från deras vardagsrum. Föreställ er en TEDtalk fast i hemma-hos format. 

Då var allt som fanns av BOOA nedklottrat på färgglada post-it-lappar hängandes från väggarna i mitt kollektivs lilla kök. Nu, vad som känns som en livstid senare, är vi fyra personer som arbetar med kanalen. Vi har spelat in 11 filmer med några av Sveriges kändaste forskare och vi har vår bas på Stor Studio. Det känns ganska absurt att blicka tillbaka på det där sättet… 

Jag tar en tripp nedför Memory Lane och läser från min första intervju med Aftonbladet just efter att kanalen lanserats i februari 2020. Journalisten har precis ställt mig frågan: men vad var det egentligen som triggade den här idén? 

Jo, alla minns sina favoritlärare. Deras sätt att vara, deras sätt att prata, hur de på något sätt fick sina ämnen att börja vissla till just dig. Det händer ju något med lärandet när det verkligen klaffar sådär. Det blir kul. Man dras in i det, man vill veta mer! Det vet alla som har varit med om motsatsen. Under min egen tid på universitetet hade jag framförallt en sådan lärare som var så jävligt bra och då slog det mig plötsligt, tänk om vi kunde samla alla de bästa lärarna under ett och samma tak så att fler fick chansen att lära från just dem!”

Jag tycker fortfarande att idén är fantastisk. Vilken vision! Men det skulle visa sig vara lättare sagt än gjort… Det första problemet var finansiering. Både att skriva ansökningar och var de skulle skickas var helt ny terräng för mig. Det tog flera månader av efterforskning och övning. Möten och nätverkande. Idag kan jag nästan bli full i skratt när jag läser de första ansökningar jag skrev. ”Oj oj oj, vad lite han visste om världen…” kan jag tänka om mig själv då. Men så plötsligt en dag, efter en sisådär tio avslag, ett första beviljande! 

Nu behövdes ett team. Jag hade redan pratat med två fantastiskt duktiga filmare, Olof Bendz och Peter Malmgren, så jag sökte upp dem igen. Jag hade träffat en charmig fotograf och grafiker, Björn Ed, under min utbildning – han ville också vara med! Vi bestämde att ta oss an projektet tillsammans, som en grupp. Det var fortfarande mycket arbete som inte skulle täckas av våra bidrag, så nu gällde det att göra processen så kul och spännande som möjligt.

Foto: privat

Björn tightade till grafiken och designade vår hemsida. Olof och Peter enades om nya estetiska riktlinjer för filmerna och plötsligt fick vi vår första stora fisk på kroken. Roland Paulsen som tidigare tackat nej till att medverka i kanalen hade snubblat in och sett en av våra filmer och nu ville han plötsligt vara med! Det blev ett lyft och en injektion av energi, vi visste att vi måste göra någonting rätt. Om du inte sett någonting med BOOA tidigare så kan jag rekommendera Rolands avsnitt om basinkomst här: https://www.booa.se/episode/basinkomst-ar-det-mojligt

Efter detta började saker och ting flyta på mer naturligt. Fler forskare och samarbetspartners började höra av sig. Filmerna blev lite tightare för varje produktion. Men hela arbetet med BOOA kan nog sammanfattas med ett klassiskt Ingmar Stenmark-citat: Det är märkligt. Ju mer arbete jag lade ner, desto mer tur hade jag! 

För det var genom spontana möten med rätt personer vid rätt tidpunkt som den här idén kunde bli verklighet. Erfarna mentorer, hjälpsamma vänner och helt nya bekantskaper har dykt upp längst vägen och lagt sina stenar till fundamentet som förhoppningsvis får stå i många år framöver. Jag är särskilt tacksam över att ha halkat in på Stor Studio. En plats där jag lärt känna många talangfulla och hungriga kreatörer med spännande projekt och idéer – att se andras personer följa sina drömmar inspirerar mig till att följa mina.

Författare
Simon Folger