Emma Pål Brunzell
- Född ur jordens undergång

Inför 21a December 2012 började Emma att dokumentera jordens undergång. Hennes sista år i livet.  Men undergången kom aldrig - istället väcktes ett filmintresse och Emma märkte att människor tycktes gilla det hon gjorde. Ur undergången föddes hon som filmskapare och hon har sedan dess fortsatt att göra film.

Nu jobbar hon på sin kommande film Punani Steam. I den får tittaren följa en influencer som ska göra en sponsrad post om en vaginalsteamer. Men hon bränner sig och spenderar delar av filmen i samtal med 1177. Filmen berättar om ensamhet och “ett egetkonstruerat fängelse” som hon själv beskriver det. Mörkret i Emmas filmer finns fortfarande kvar och är ett genomgående tema i hennes verk. Men det är inget man märker av när man träffar henne. Hon sprudlar av glädje och framåtvilja. Det är svårt att se att hon också bär på ett mörker

Nu är hon baserad i Malmö och vi ses för att ha ett möte tillsammans på Stor Studio där hon är medlem sedan 2019. Jag träffar henne på studion när hon tillsammans med producenten Gilda Naumanen är mitt uppe i att fira ett stort framsteg i finansieringen av filmen. Inspelningen är planerad till sommaren och nu blev det äntligen green-lightat. Jag frågar henne hur hon ser på sitt eget skapande. Om hon ser sig som en del av sitt skapande, precis som influencern i filmen blir ett med sitt. Öppet berättar Emma om sitt skapande och den psykiska hälsan i sitt mörker. Karaktären i Punani Steam är en förlängning av henne själv, med inspiration från de influencers som hon kom att börja se som sina vänner under perioder när hon isolerat sig själv för att hon mått dåligt.

Emma vill jobba med att stärka filmbranschen för kortfilm. Ett format som hon älskar och som hon inte tycker får det utrymme som den borde. Hon vill bygga sammanhang och ser att det här bara är början på hennes liv inom film. ”Film för mig är det mest effektiva sättet att kommunicera mellan olika världar. Film finns överallt och är tillför alla.” som hon själv beskriver det. 

Här kan du se teaser till Emmas förra film: På din Story (2019) Teaser


Författare
Adam Lunneborg