Fredrika Thelandersson

Fredrika Thelandersson är mediaforskare och popkulturfantast. Efter 11 år i USA flyttade hon i höstas tillbaka till Malmö för att skriva klart sin avhandling om Sad Girls - ett internetfenomen som ligger henne nära.

Foto: Matilda Svedberg

Fredrika har varit en del av Stor Studio sen November 2019 och trots sin fascination för ledsna tjejer på internet är hon den som alltid lyser upp med sitt smittsamma leende och positiva framtoning. Ibland är det svårt att hänga med när Fredrika pratar, det är så många tankar som dyker upp att hon ofta hugger av sig själv mitt i ett ord för att lämna plats åt en ny mening. Om något intresserar henne måste det undersökas och analyseras, och vad passar då bättre än att forska?

Med en kandidat i genusvetenskap, master i medievetenskap och sju år som doktorand på Rutgers University i New Jersey är Fredrika nu i slutspurten till att få sin doktorstitel. I sin pågående forskning behandlar Fredrika fenomenet Sad Girls med utgångspunkt i det community som växte sig starkt på plattformen Tumblr runt 2013-2014. Användarna skrev där öppet om sin kamp med psykisk ohälsa och fann en gemenskap genom att dela med sig av sina erfarenheter med andra. Jag sätter mig ner med Fredrika i ett av våra mötesrum för att få veta mer.

"Under den här tiden fanns det en populärfeminism som var väldigt stark. Beyoncé uppträddet.ex. på VMAs (Video Music Awards) med ordet feminist bakom sig. Det var i mainstreamkulturen som feminismen blev synlig igen, men den feminism som blev synlig var väldigt mycket att man ska skulle vara stark och empowered, att man skulle jobba jättemycket och jag tror att Sad Girls kom in som en motreaktion till det."

Fredrika berättar att Sad Girls-communityt är en ganska dold del av internet, men har rötter i andra former av online-gemenskap. Och det är något som hon länge varit intresserad av.

"Jag skrev min masteruppsats om Tumblr-feminism. Tumblr-feminism var en grupp användare som skapade ett community online som gjorde ganska avancerade kritiska analyser och delade med sig av feministisk teori i text och bild. När jag skulle göra min master var Tumblr på sin peak kan man säga (2011-2013) och då fanns det väldigt mycket feministiska diskussioner där. Jag blev inspirerad och kände att detta var viktigt att titta på. Sen när jag började doktorandprogrammet såg jag mer och mer att folk skrev om psykisk ohälsa i de här forumen."

Jag blir nyfiken på vad det är med online communities, feminism och psykisk ohälsa som intresserar Fredrika och frågar om hon har en personlig koppling till ämnet.

Foto: Matilda Svedberg

"Jag var nog själv en Sad Girl i tonåren. Jag tänker att det fanns någonting i det som drog mig in. Jag har vuxit upp med internet som en stor del av mitt liv, även om internet såg annorlunda ut då, så sitter det ganska djupt i mig att man kan få mycket stöd och lära sig mycket genom det digitala. Jag hängde själv på forum som Skunk väldigt mycket när jag var ung och hittade gemenskap där."

Fredrika hoppas att hennes avhandling kan lyfta fram den här mer stöttande delen av internet, men också bidra med en kritik till den del av feminismen som är kopplad till marknaden.

Så vad blir nästa steg?

"Det jag ska göra nu är att redigera alla kapitel utifrån feedback från min handledare och skriva introkapitlet och avslutningskapitlet och sätta det i en stor helhet. I USA är det inte lika fancy som här när man blir klar utan det kommer publiceras online på universitets hemsida. Men det många gör är att försöka sälja in sin avhandling och göra det till en bok, alltså sälja till ett akademiskt bokförlag."

När jag pratat med Fredrika känner jag alltid att jag lärt mig något nytt. Hennes passion för sin forskning lyser igenom och det är just de givande samtalen Fredrika vill ha med framtida studenter. Drömmen är att få fortsätta jobba inom akademin, både att forska och undervisa, och ha ett kontor fyllt av böcker.


Författare
Matilda Svedberg